Šahovski vlak kroz Istru

Projekt Šahovski vlak kroz Istru namijenjen je povećanju dostupnosti šaha kao sporta te njegove prepoznatljivosti u međunarodnim okvirima, dok inovativan koncept pokretnog sportskog borilišta omogućava proširenje turističke ponude u mjestima na trasi pruge. Šahovski vlak povezuje Pulu, kao moderni turistički i kulturni centar na moru, Pazin, centar ruralnog turizma središnje Istre i Buzet, grad tartufa. Istru, regiju bogatu kulturno-povijesnom materijalnom i nematerijalnom baštinom, može se na poseban način doživjeti putovanjem vlakom i organiziranim izletima, čime se povećava konkurentnost i održivost hrvatskog turizma i proširuje turistička ponuda izvan ljetnih mjeseci.

Aktivnosti

  • Suradnja s predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama u mjestima na trasi željezničke pruge: Šahovski vlak kao platforma za povezivanje i razmjenu iskustava i druženje mladih uz šah.
  • Sportski turizam: organizacija međunarodnih šahovskih manifestacija na Šahovskom vlaku kao pokretnom šahovskom turniru, odigravanje mečeva uz fascinantne vidikovce i osebujne krajolike. Svaka stanica duž trase pruge nudi svoje posebnosti, autohtone proizvode, tradicijsku graditeljsku baštinu.
  • Proširenje turističke ponude: organizirani izleti u živopisna odredišta središnje Istre, kulturna događanja, festivali, gastronomska ponuda, agroturizam.

Šahovski susreti na trasi pruge

Šahovski vlak kroz Istru nastavak je školskog projekta Šahovski susreti na trasi pruge i Zavičajne nastave koji se tijekom školske godine održavaju u OŠ Veli Vrh Pula. U sklopu integriranog dana OŠ Veli Vrh održane su radionice na temu Na stanici u Puli.