Šahovska liga 2017.

Promocija šaha u prvom planu

U petak 1. prosinca i 15. prosinca 2017. održana je Šahovska liga, natjecanje u sklopu tradicionalne sportske lige OŠ Veli Vrh. Liga je pokrenuta s ciljem promocije šahovske igre i uključivanja što većeg broja mladih šahista u rad šahovske grupe. U natjecanju šahovske lige sudjelovali su učenici od petog do osmog razreda. Ekipu svakog od ukupno dvanaest razreda činilo je po pet igrača, a istovremeno je igralo šezdeset učenika na trideset ploča. U svakoj skupini Šahovske lige bilo je po šest razreda koji su odigrali liga – sistem od pet kola.

Prvi dan natjecanja bio je za sve velika nepoznanica. Učenici su se susreli s nečim novim, ekipnim natjecanjem u šahu i bili su vrlo uzbuđeni te je na trenutke atmosfera bila primjerenija kakvom stadionu nego šahovskom turniru… No kako su završavale prve partije i počele se smjenjivati pobjede i porazi, turnir je poprimao sve više ozbiljnosti i natjecateljskog naboja.

Zajedno smo jači

U periodu zatišja od dva tjedna do idućeg susreta, učenici su smišljali strategije, učili jedan drugoga neke finte za brzu pobjedu, trenirali kod kuće i u školi s bilo kime tko zna igrati šah i nastojali da njihove ekipe budu što konkurentnije za nastavak lige. Svakodnevno su dolazili po šahovske ploče kako bi mogli igrati. U tom periodu posjećenost šahovske grupe drastično je porasla pa više nije bila dovoljna jedna učionica da se smjeste svi zainteresirani za igru i učenje šaha, a i u školsku knjižnicu je na trenutke više djece dolazilo igrati šah nego čitati knjige.

Drugoga dana natjecanja bilo je daleko više koncentracije i zajedničke želje za pobjedom te je igra bila mirna i usredotočena. Svaki je razred znao svoju poziciju, proučio protivničke igrače, dogovorio način igre i motivirano krenuo u prijateljski obračun. Prije početka partije svi bi se igrači rukovali, zaželjeli si sreću i na znak za početak povukli prve poteze. Učenici su naučili primjereno bodriti jedni druge i zajednički slaviti pobjede. Svaka je partija i svaki bod bio važan. Najteže je bilo onim igračima koji bi ostali zadnji igrati za svoj razred. U tim trenucima svi ostali igrači bi se okupili i gledali partiju, jedva susprežući nagon da sami odigraju potez ili kažu svom timskom kolegi što da odigra.

Pritisak odlučujuće partije

Možda je nekima ideja šaha kao sporta pomalo smiješna… No igrači koji su imali priliku igrati jednu takvu partiju – koja je bila odlučujuća za ishod meča i konačni poredak (kakvih je bilo više u zadnjem kolu) znaju koliko je velik psihološki pritisak, kako srce lupa i uzbuđenje naraste na maksimum, kako ruke drhte i oči grozničavo prelaze po ploči tražeći onaj pravi potez, kada vrijeme na šahovskom satu nemilosrdno istječe, kada samo jedna greška čini razliku pobjede ili poraza – i usklik pobjede cijele ekipe nakon poteza za šah-mat, čine šah izrazito sportskim.

Konačni poredak u konkurenciji petih i šestih razreda:

MjestoRazred+=BodoviMeč bodovi
1.5. c50019,010
2.5. b40118,08
3.6. c21212,55
4.5. a20314,04
5.6. a11310,03
6.6. b0053,50

U konkurenciji petih i šestih razreda vrlo izjednačene bile su ekipe 5.b. i 5.c. razreda. Obje ekipe su pobijedile sve svoje protivnike a u izravnom susretu nijanse su odlučile da pobjedu i prvo mjesto odnese ekipa 5.c. razreda u sastavu: Mario Poletan, Sanjin Radivojčević, Ema Korotaj, Dominik Pušar, Tereza Mišan i Luka Mamuzić.

Konačni poredak u konkurenciji sedmih i osmih razreda:

MjestoRazred+=BodoviMeč bodovi
1.7. c50019,010
2.7. a30213,56
3.8. a30213,56
4.8. b20314,04
5.8. c20312,54
6.7. b0052,50

Kod sedmih i osmih razreda 7.c. opravdao je ulogu favorita i suvereno postigao sve pobjede. Za 7.c. igrali su: Janko Soklić, Petar Pereša, Ana Dominković, Lana Bezjak, Elena Kleva i Kevin Červar. Borba za drugo mjesto između 7.a. i 8.a. vodila se do samog kraja te je u potpuno izjednačenom broju meč bodova i pojedinačnih bodova pobjeda je zbog boljeg rezultata u međusobnog susretu pripala učenicima 7.a. razreda, koje je predvodio Enio Ibrišagić.

Voditelj sportske lige Osnovne škole Veli Vrh je profesor Igor Jovanović, a šahovski dio lige vodi profesor Goran Banovac. Tehničku podršku za odigravanje ovako velikog turnira pružili su Igor Milovac, predsjednik Šahovskog Saveza Istarske županije i Valter Valković, predsjednik Šahovskog kluba Pula, koji su osigurali garniture za igru i sudačku podršku.

Sudjelovalo je ukupno 74 učenika, što je fantastičan uspjeh za školu u kojoj se šahovska grupa formirala tek početkom 2017. godine.

Na kraju dana najčešće pitanje učenika bilo je: „Kad ćemo igrati opet?“

Uskoro…